taktilne površine i protuklizna rješenja ATT STOP

Proizvodnja taktilnih elemenata, projektiranje i ugradnja taktilnih površina i staza za orijentaciju slijepim i slabovidnim osobama. Protuklizna rješenja za sve klizave podloge

Trenutno pregledavate stranicu: Taktilne površine


TAKTILNE POVRŠINE

su hodne površine koje su završno reljefno obrađene, čepastog ili užljebljenog uzorka. U njih spadaju taktilna crta vođenja (užljebljena površina), taktilna crta upozorenja i taktilno polje upozorenja (čepasta površina).

Taktilne površine slijepim i slabovidnim osobama omogućavaju lakšu orijentaciju u prostoru, samostalno kretanje i pristupačnije javne objekte svih namjena.

Slijepe osobe lako prepoznaju i prate reljefnu strukturu opipom, a zbog materijala koji je različit od podloge prepoznaju ga i zvukom (drugačiji je na dodir bijelog štapa).

Slabovidne osobe ih također lako prepoznaju i prate jer su bojom kontrastne u odnosu na podlogu. 

Kao alternativu gotovim betonskim blokovima ili ljepljenim gumenim pločama, razvili smo vlastite pojedinačne elemente taktilnih površina koji imaju niz prednosti.

 

PREPORUKA

Pri razvoju elemenata taktilnih površina, vodilica i čepova, konzultirali smo se i tražili mišljenje stručnjaka tiflopedagoga, instruktora orijentacije i kretanja koji se bave svim segmentima osposobljavanja slijepih i slabovidnih osoba za sigurno i samostalno kretanje uz pomoć dugog bijelog štapa. Zbog toga se naši čepovi i vodilice najbolje mogu prilagoditi potrebama upravo onih kojima su i namjenjeni, dok istovremeno daju i najveće mogućnosti dizajniranja i uklapanja u okolinu.

 

Naši elementi taktilnih površina udovoljavaju svim traženim specifikacijama iz pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

- izdignuti su od površine maksimalno do 5 mm,

- ne otežavaju kretanje invalidskih kolica,

- prepoznatljive su na dodir stopala ili štapa,

- ne zadržavaju vodu, snijeg ni prljavštinu,

- lako se čiste i održavaju.

  

 

 

Elementi taktilnih površina, vodilica i čep, su izrađeni pojedinačno i pojedinačno se ugrađuju, što daje niz dodatnih prednosti.

POSEBNE KARAKTERISTIKE:

- izrađeni su od kvalitetnog materijala (inox i protuklizna smjesa) te su funkcionalni i dugotrajni, čak i u uvjetima vrlo frekventnog prometa.

- otporni su na utjecaj vremena (snijeg, led, sol) i na mehanička oštećenja (ralice, vozila).

- brzo i jednostavno se ugrađuju u bilo koju podlogu (beton, asfalt, kamen, keramika, drvo) te ne zahtijevaju dodatne građevinske radove poput iskopa, betoniranja i sl.

- mogućnost odabira boja daje prednost uklapanja u okoliš.

- investitor ima uticaj na cijenu jer može odrediti količinu ugrađenih elemenata (npr. rampa može imati 50 ili 150 čepova, raspoređenih tako da ne utiču na funkcionalnost, ali utiču na konačnu cijenu rampe).

- pojedinačni elementi olakšavaju čišćenje i održavanje.

- pojedinačna ugradnja olakšava i pojeftinjuje zamjenu oštećenih ili dotrajalih elemenata.